torek, 21. april 2015

ZADNJI DAN V DŽUNGLI (8. DAN)

Danes je bilo bujenje še pred zoro, saj naju je čakal dolg dan. Namen tako zgodnjega vstajanja je bil odhod do opazovalnice, kjer je razgled nad velikim območjem. Pospravila sva šotor in ga vrnila nazaj v center za obiskovalce. Od tam je bilo približno pet minut vožnje, potem pa je bilo še približno za deset minut hoje. Še preden smo z vodičem prišli do same opazovalnice, smo na polju videli tudi osamljenega indijskega mutnjaka

Osamljeni indijski mutnjak.

Indijski mutnjak (Muntiacus muntjak).

Ko nas je zagled, je zbežal.

Po celem parku je precej informativnih tabel.

Pogled na opazovalnico Non Pak Chi.

Ko smo se vzpeli na opazovalnico, smo imeli razgled nad ogromnim predelom parka. V sami opazovalnici smo bili približno dve uri. Videli pa smo kar precej živali od zambarjev in divjih svinj, spet ogromno ptičev. Čakali pa smo tudi pa smo na slone, ki pa jih nismo videli, zato smo pa imeli veliko srečo, saj smo videli rdečega volka, ki je ogrožena vrsta in se ga ne vidi dokaj pogosto, še vodič je dejal, da ni videl nobenega volka že skoraj pol leta. 

Pogled iz opazovalnice.

Par orientalskih kljunorožcev (Anthracoceros albirostris).

Pogled na bližnje jezero.

Zambarji, ki prečkajo jezero.

Rdeči volk ob mrhovini.

V naravi jih je še manj kot 2500 posameznikov.

Rdeči volk (Cuon alpinus).

Ko smo se skozi gozd vračali nazaj do našega avtomobila, pa smo na drevesu videli celotno družino gibonov. V narodnem parku Khao Yai živita dve vrste gibonov: beloroki gibon oziroma lar ter še ena vrsta, za katero pa slovenskega prevoda žal nisem našel - pileated gibbon. Mi so videli vrsto gibona lar. Samice so zlate barve, samci pa črne. Za to vrsto gibonov je posebnost ta, da imajo najdaljši razpon rok med vsemi primati. 

Beloroki gibon ali lar (Hylobates lar).

Družina z mladičkom.

Najdemo ga tudi v ljubljanskem živalskem vrtu.

Naslednja postaja je bila razgledna točka Pha Diew Die, kjer imaš razgled praktično nad celotnim narodnim parkom. Imeli smo tudi srečo, saj je bil lep in jasen dan, zato se je videlo precej daleč. 


Po celem parku so informativne table.

Azijska smaragnda kukavica (Chrysococcyx maculatus).

Pogled v dolino.

Po kosilu smo se odpravili do naše zadnje točke. To je največji slap v parku - Haew Narok, ki v višino meri dobrih 150 metrov. Od leta 1993 je na vrhu tudi zaščitna ograja, ki je namenjena predvsem slonom. Tega leta je sedem slonov padlo čez rob slapa, ko so hoteli rešiti mladiča. V bližini slapov pa smo videli tudi kraljevega kljunorožca, ki velja za nekakšen simbol narodnega parka.


Urejena pot skozi džunglo.

Zelenouhi bradač (Megalaima faiostricta).

Simbol narodnega parka Khao Yai.

Kraljevi kljunorožec (Buceros bicornis)

Slap Haew Narok, ki je največji slap v parku.

Zmenili smo se tudi, da naju vodič odpelje nazaj do mesta Pok Chong, saj bi kar precej časa potrebovala, da bi sama prišla nazaj. Tako pa naju pusti neposredno pri avtobusni postaji, kjer počakava na najin bus, saj sva povratne karte kupila že v Bangkoku. Ko prideva nazaj v Bangkok, greva takoj nazaj v hostel, saj je bilo že kar pozno. Še preden sva šla v narodni park sva tudi rezervirala za še eno noč, saj sva se naslednji dan že odpeljala naprej proti severu v Chiang Mai.

Rumenoprsna kuna (Martes flavigula).

Ko sva odhajala, so se še opice poslovile.

Celotni stroški dneva = 631 THB (18,18 €) oziroma 313 THB (9,07 THB)
  • Nakupi v trgovini = 132 THB (3,80 €)
  • Večerja na Khao San Road = 149 THB (4,29 €)
    • 1x Pad Kee Mao = 55 THB (1,58 €)
    • 1x Pad Prik = 60 THB (1,73 €)
    • 2x Coca-Cola = 34 THB (0,98 €)
  • Nočitev v NapPark at Khao San = 350 THB (10,08 €)/ na osebo

Ni komentarjev:

Objavite komentar