sreda, 22. april 2015

NAZAJ IN NAPREJ (9. DAN)

Danes sva preživela še en dan v Bangkoku. Zjutraj sva šla najprej do turistične agencije, da bi kupila vozovnici za avtobus do Chiang Maia. Najbolj optimalen se nama je zdel odhod ob 21. uri, saj sva tako imela še celoten dan v mestu in še za nočitev nama ni bilo potrebno plačati. Ker sva imela še dovolj časa sva si ogledala narodni muzej, kjer slikanje žal ni dovoljeno.

Zunanjost narodnega muzeja v Bangkoku.

Je največji muzej v JV Aziji. Nahaja se neposredno ob reki Chao Phraya, le kakšnih pet minut od predela Khao San Road. Muzej je leta 1874 odprl kralj Rama V, da bi prikazal predmete iz časa vladavine njegovega predhodnika. Danes pa je prikazana celotna zgodovina Tajske, do časa neolitika. Udeležila sva se brezplačnega vodenega ogleda ob 9:30 uri v angleškem jeziku, ki ga vodijo prostovoljci v muzeju. Vodička nam je povedala veliko zanimivosti o sami zgodovini Tajske ter nam pokazala najpomembnejše predmete v muzejski zbirki. V 18. stoletju je bilo to območje palača, kjer je prebival t. i. ''uparat'', kar je v današnjem pomenu predsednik vlade. Del muzeja je tudi kapela Buddhaisawan, ki je bila v takratnem času namenjena izključno uparatu. Znotraj kapele se nahajajo zelo lepe poslikave, ki so hkrati tudi najstarejše v Bangkoku. Zanimiva je tudi galerija, kjer je razstavljeno orožje. Na sredini je v naravni velikosti predstavljen vojni slon, kakršne so nekdaj uporabljali v vojnah. Veliko je tudi orožja, ki so namenjena samo proslavam. 

Zemljevid narodnega muzeja v Bangkoku.

Med najpomembnejšimi predmeti v muzeju vsekakor spadajo kočije, ki jih uporabljajo za pogrebne slovesnosti. Večina je iz obdobja kralja Rama I. (1782-1809). Namenjene so prevozu umrlega kralja ali kraljice so kraja, kjer jih kremirajo. Posamezna kočija tehta kar 20 ton, zato je moralo kočijo vleči kar 300 mož. Zanimiva je tudi rdeča hiša, ki je tradicionalna tajska hiša narejena iz tika. Bila je zgrajena za sestro kralja Rama I, pred več kot 200 leti.

Poslikave na steni kapele

Po ogledu se vrneva nazaj do najinega hostla, kjer v bližini še nekaj pojeva in se nato malo odpočijeva na terasi. Ko je bila že trda tema se z taksijem odpeljeva do postaje Mo Chit oziroma Severne postaje. Tukaj sva bila tudi že takrat, ko sva šla do narodnega parka Khao Yai. To je največja in hkrati tudi najmodernejša avtobusna postaja v Bangkoku, ki ima tri ravni. Najin bus do severa države se je nahajal v drugem nadstropju. Potovala sva v prvem razredu, ki je precej boljši od drugega. O sami poti pa več v prihodnjem prispevku.

Celotni stroški dneva = 1850 THB (52,62 €) oziroma 925 THB (26,31 €)/na osebo
  • Vstopnina v narodni muzej = 200 THB (5,76 €)/na osebo
  • Spominki = 175 THB (4,98 €)
  • Kosilo = 139 THB (4,01 €)
    • 1x Pad thai = 50 THB (1,44 €)
    • 1x Thai spicy fried rice = 55 THB (1,59 €)
    • 2x Coca-Cola = 34 THB (0,98 €)
  • Taksi (Khao San Road-Mo Chit Bus Terminal) = 100 THB (2,85 €)
  • Vozovnica za avtobus Bangkok-Chiang Mai (1. razred) = 518 THB (14,93 €)/na osebo

Ni komentarjev:

Objavite komentar