ponedeljek, 27. april 2015

SLONI, ORHIDEJE IN RAFTING (14. DAN)

Bivanje na skrajnem severu Tajske je zelo hitro minilo, saj je bil pred nama zadnji dan ki sva ga v celoti preživela na tem območju. Ponoči je deževalo in upava, da se je vse izpraznilo, ker naju je danes med drugim čakalo tudi srečanje s sloni, ki pa v dežju ne bi bilo tako zabavno, kakor pa je bilo sicer.

Ulica v Chiang Maiu.

V okolici Chiang Maia je vrsta različnih zavetišč, ki so takšna ali drugačna. Pri vseh so domove našli sloni, ki so bili v preteklosti izrabljeni za delo ali podobne stvari. Mi smo se v okviru 4-dnevne ture podali v slonje zavetišče Mae Sae. Za to zavetišče sva v preteklosti že slišala, saj sva na programu National Geographic videla, ko so prikazali kako ena izmed njihovih slonic slika. Na vhodu sva tudi za nekaj bahtov kupila šop banan. Na začetku je bila predstava, pred njo so nam pokradli vse banane. Jaz sem jih skril za hrbet, a očitno me je eden videl in me malo odrinil in si prilastil banane. V predstavi smo videli nogometno tekmo in tudi slavno slonico, ki riše. Po končani predstavi si lahko šel do nekaterih slonov in za manjše doplačilo te je slon z rilcem dvignil. Prav neverjetno je z kakšno lahkoto me je dvignil. Sledila je jahanje slonov, kjer je cena za dve osebi 800 bahtov. Jahanje pa traja pol ure. Možnost je tudi enourno jahanje, ki stane 1200 bahtov, vendar nismo imeli dovolj časa. Med samim jahanjem sva tudi hranila slona z bananami in sladkornim trsom. Pot poteka nekaj časa po jasi, nato zavije v gozd in prečka reko, dokler ne pride na cilj. Cena je vključevala tudi povratni prevoz na prvotno lokacijo s starinsko volovsko vprego. Ta vožnja pa je bila res razgibana, saj naju je še bolj premetavalo kot na slonu. Šla sva tudi v trgovino s spominki, kjer sva kupila dve sliki, ki jih je slonica naslikala. Zavili so nama ju v nekako torbo za plakate, ki je narejena iz lesa. Zanimivi so bili predvsem odzivi carinikov v Jordaniji, ko so naju spraševali, kaj je to.


Seznam vseh slonov v zavetišču.

Prihod slonov na predstavo.

Slon, ki slika.

Nogometna tekma med sloni.

Slon med kopanjem

Vreme se je dokaj hitro spreminjalo med jahanjem.

Prečkanje reke med jahanjem slonov.

V bližini se nahaja tudi reka Mae Tang, kjer smo se po kosilu zapeljali z bambusovimi splavi. Vožnja je bila zanimiva, samo na trenutke sem imel občutke, da bomo kar potonili. 

Z bambusovimi splavi po reki.

Na poti nazaj v Chiang Mai smo se ustavili v največji farmi orhidej v državi. Tajska je največja izvoznica orhidej na svetu, poleg tega pa v državi najdemo kar 1500 različnih vrst orhideje. Kupila sva tudi dve sadiki orhidej, ena od njiju pa poti v Evropo žal ni preživela. druga pa še danes lepo cveti.

Na Tajskem raste 1500 različnih vrst orhidej.

Orhideje so različnih velikosti in barv.

Barvita orhideja na farmi.

Največja farma orhidej na Tajskem.

Zvečer sva šla pogledati še sobotno tržnico. Ta je sicer manjša različica od tiste v nedeljo, ki je žal nisva mogla obiskati, ker sva že letela naprej. Na takšnih tržnicah se splača kupiti tudi lokalne začimbe, ker jih po takšni ceni v Sloveniji ne boste dobili. Šla sva tudi dokaj zgodaj spati, ker sva imela naslednji dan že ob 8.40 let v Bangkok.

Na nočni tržnici prodajajo veliko različne hrane.

Ponoči zaprejo tudi vse ceste v centru

Prodajalka hrane na glavni ulici.

Celotni stroški dneva = 2166 (61,61 €) oziroma 1083 THB (30,81 €)/na osebo
  • 2x sliki, ki jih je naslikal slon = 1500 THB (42,67 €)
  • 2x orhideji = 400 THB (11,38 €)
  • Nakupi na Saturday Walking Market = 62 THB  (1,76 €)
    • 2x lemon grass = 10 THB (0,28 €)/na kos
    • 2x ingver = 15 THB (0,43 €)/na kos
    • 2x koriander = 12 THB (0,34 €)
    • 1x okvirjena roža = 25 THB (0,71 €)
  • 4x Pečena hobotnica z omako na Saturday Walkin Market = 80 THB (2,28 €)
  • Večerja na Saturday Walking Market = 124 THB (3,53 €)
    • 1x Khao Soi = 46 THB
    • 1x Phad Khing = 52 THB
    • 2x Coca-Cola = 26 THB
  • Izlet že v celoti plačan prejšnji dan.
  • Celotni stroški bivanja plačani na začetku.

Ni komentarjev:

Objavite komentar