četrtek, 23. april 2015

PRIHOD V CHIANG MAI (10. DAN)

Po nočni vožnji, ki je trajala malo več kot deset ur, sva okoli 6:30 prišla v mesto Chiang Mai. Sama vožnja z avtobusom je bila v redu, saj je bil to prvi razred, kar je pomenilo boljše sedeže in več prostora. Skupaj z vozovnico sva dobila tudi bon za obrok, katerega bi lahko unovčila na postanku. Ustavili smo se približno na sredini poti, kjer sva šla bolj iz zanimanja pogledati, kaj ponujajo. Seveda je bila to sama kuhana hrana, se pravi riž in podobno, kar pa nama in še trem zahodnjakom sredi noči ni pasalo jesti. Samo postajališče je bilo kar urejeno, vse zunanje stene pa so bile prekrite z gekoni. Kakšno uro pred prihodom smo dobili tudi zajtrk (kava + sendvič). Edina stvar, ki me je motila je bila pretirana klima (ne da se jo ročno zmanjšati, zato sva jo zatlačila z robčki) in praktično celotno vožnjo poslušanje karaok, ki so bile prižgane, čeprav jih noben ni uporabljal. 


Zemljevid mesta Chiang Mai.

Avtobusna postaja v Chiang Maiu (Arcade Bus Station) je precej manjša od tiste v Bangkoku, vendar vseeno boljša in večja od naše v Ljubljani. Nahaja se malo izven samega središča mesta. Za prevoz do samega središča obstajata dve možnosti. Prva je songthaew, ki stane do središča okoli 20 bahtov, druga pa je tuk-tuk, ki je dražji in stane za enako razdaljo približno 50 batov. Midva sva se že pred samim odhodom na Tajskem dogovorila z najinim prenočiščem za brezplačni transfer, ki ga ponujajo na njihovi spletni strani. Že ob prihodu naju je pričakala prijazna lastnica, z imenom Dao, ki naju je pripeljala do prenočišča Libra Guesthouse. Nahaja se v mestnem središču, znotraj obzidja. 

Arcade Bus Station v Chiang Maiu.
Libra Guesthouse (rumena stavba).
 
Danes sva se odločila, da si bova ogledala mesto. Chiang Mai je največje mesto na severu Tajske. Sam center mesta ima približno 150.000 prebivalcev, medtem ko na celotnem območju mesta živi več kot 1 milijon prebivalcev. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1296. V svoji dolgi zgodovini pa je bilo tudi glavno mesto kraljevine Lanna. Staro mestno jedro je obzidano. Znotraj njega pa najdemo 30 templjev, nekateri od njih segajo celo v čas samega nastanka mesta. 

Ob obzidju se nahaja tudi kanal.

Najino prenočišče se nahaja v SV delu starega dela mesta. Najprej se sprehodiva ob samem obzidju, kjer je tudi precej možnosti za obrok. Malo naprej proti jugu sva našla tudi edini Mcdonald's v tem delu mesta (eden je tudi nasproti nočnega bazarja). Praktično vsaka restavracija te verige s hitro hrano ima v posameznih državah precej različen meni. Posebnost pri tajski verigi Mcdonaldsov je ta, da ponujajo tudi dostavo na dom. Imajo klasične hamburgerje kot je na primer Big Mac, McChicken, itd. Midva pa sva se odločila, da poskusiva njihove specialitete. Jaz sem naročil McSpicy Chicken menu in lahko povem, da je bila to ena izmed najbolj pikantnih jedi na celotnem potovanju. Cene so seveda precej nižje od slovenskih. 

V Chiang Maiu se najde hrana iz celotenega sveta.

Mcdonald's v Chiang Maiu.

Nato sva se podala skozi glavna vrata obzidja (Tha Phae Gate) v stari del mesta. Najprej sva si ogledala tempelj Wat Chedi Luang. Gradnja templja se je začela že v 14. stoletju. Ob odprtju je bila glavna pagoda visoka kar 86 metrov. Leta 1545 pa je mesto prizadel močan potres, ki je zrušil tudi večino templja. Ruševine so začeli obnavljati šele leta 1991. Še danes pa je to najvišja zgradba v starem delu mesta.


Vhod Tha Phae v stari del mesta.

Menih in tempelj Wat Chedi Luang


Pot sva nadaljevala do najbolj znanega templja v mestu - Wat Phra Singh. Tempelj hrani najpomembnejši kip Bude v mestu. Sam izvor kipa ni znan, po legendi pa naj bi ga prinesli iz Šrilanke. Vsako leto med festivalom Songkran, kip vzamejo iz svetišča in ga razkazujejo po mestu. 


Tempelj Wat Phra Singh.


Pred povratkom sva se ustavila še pri najstarejšem templju - Wat Chiang Man, ki se nahaja v bližini najinega prenočišča. Ob povratku sva rezervirala in plačala za izlete v prihodnjih dneh, pri katerih nama je pomagala Dao: poldnevni izlet domače obrti (2), 4-dnevni izlet (Doi Suthep-Chiang Rai-Zlati trikotnik-Doi Inthananon-Mae Sae Elephant Camp).


Wat Chiang Man

Glavno svetišče v templju.

To je najstarejši tempelj v Chiang Maiu.


Zvečer sva se sprehodila še do nočnega bazarja (Night Bazaar), ki se ga vsekakor splača pogledati. Nešteto je takšnih in drugačnih stojnic, kjer najdeš karkoli (hrana, kovčki, itd). Privoščila sva si tudi lokalne specialitete.

Celotni stroški dneva = 12303 THB (349,95 €) oziroma 6151 THB (164,96 €)/na osebo
  • Mcdonald's obrok = 198 THB (5,69 €)
    • 1x McSpicy Chicken Burger Set (Big) = 99 THB (2,85 €)
    • 1x Fried Chicken Set (Medium, 2 kosa) = 99 THB (2,85 €)
  • Vstopnina v tempelj Wat Phra Singh = 20 THB (0,58 €)/na osebo
  • Rezerviran in plačan poldnevni izlet (1) = 300 THB (8,63 €)/na osebo
  • Rezerviran in plačan 4-dnevni izlet = 4150 THB (119,34 €)/na osebo
  • Večerja Night Bazaar = 165 THB (4,74 €)
    • 1x Khao Sok Kai = 55 THB (1,58 €)
    • 1x Hang ley = 50 THB (1,44 €)
    • 2x pivo Singha = 60 THB (1,73 €)
  •  Nočitev v Libra Guesthouse 5x = 600 THB (17,07 €)/na noč

Ni komentarjev:

Objavite komentar