ponedeljek, 27. april 2015

KONČNO NA OTOKE (15. DAN)

V času najinega potovanja je bila deževna doba, ki je veliko bolj izrazita na jugu Tajske, kjer se nahajajo otoki. V tem času so najbolj izpostavljeni otoki na zahodni obali Tajske (Phuket, Ko Phi Phi ...). Otoki na vzhodni obali pa imajo sušno dobo. Ko sva se odločala na kateri otok bova šla, je prevladalo dejstvo, da imajo na otoku Ko Samui daleč najbolje razvito infrastrukturo. Od tam pa je možno z lahkoto potovati tudi na druge otoke. Letela sva z tajskim nizkocenovnikom Nok Air. Ta letalska družba omogoča tudi kombinacijo letalske karte z avtobusom ali trajektom, kar sva tudi midva izkoristila. Letalsko karto sva kupila že doma.

Letalo nizkocenovne družbe Nok Air do Bangkoka.

Ob 8:40 sva letela do Bangkoka. Dobro uro kasneje sva brez zamude pristala na manjšem letališču - Don Mueang. To letališče velja za enega za najstarejših mednarodnih letališč na svetu in najstarejše obratujoče letališče v Aziji. Kraljeve letalske sile so ga odprle leta 1914, prvi komercialni poleti pa so se pričeli leta 1924. V preteklosti je bilo eden izmed najpomembnejših letališč v Aziji, bila pa je tudi baza tajske letalske družbe Thai Airways. Letališče Don Mueang so zaprli leta 2006, ko so odprli novega - Suvranabhumi. V času zaprtja so ga temeljito obnovili in ga ponovno odprli eno leto kasneje. Danes je to letališče baza nizkocenovnih letalskih družb (AirAsia, Nok Air ...). Najin naslednji let je bil šele čez tri ure, kar pomeni, da sva imela dobre dve uri in pol prosto na letališču. Med tem časom sva šla tudi jesti v Burger King. Ta veriga hitre hrane mi je bolj všeč, vendar je v Sloveniji zgolj ena restavracija. 

Prenovljeno letališče Don Mueang.

Ob 12:40 sva imela naslednje letalo, let je ponovno trajal dobro uro. Pristali smo na letališču Surat Thani. Od tukaj sva se z avtobusom v 90 minutah pripeljala do pristanišča Laem Thuat, od koder sva se odpeljala z trajektom do otoka. To pravzaprav ni bil trajekt, ampak katamaran. Na spletni strani Tripadvisor sva prebrala kar nekaj negativnih kritik usmerjenih na katamaran in samo podjetje. Res je, da je bilo kar precej gneče na katanaranu, vendar je imel vsak svoj sedež. To se nama je zdela tudi najboljša kombinacija, kot pa, da bi morala potem iskati posamezne prevoze. Na otok Ko Samui smo prispeli ob 16:40, tako kot je bilo tudi načrtovano. 

Prihod na otok
 
Z taksijem sva se nato odpeljala do najinega resorta - Bandara Resort & Spa, ki sva ga rezervirala in plačala na Agodi že pred samim odhodom. Za ta resort sva se odločila zaradi same lokacije. Sobo sva dobila po znižani ponudbi, tako sva na noč plačala namesto 315 € zgolj 92 €. Hotelska soba je res neverjetna. Malo sva si odpočila, nato pa sva odšla na večerjo, ki je samopostrežna. Na otokih je vse občutno dražje, kar se pozna tudi pri cenah pijače.  

Celotni stroški dneva = 919 THB (26,24 €) oziroma 459 THB (13,06 €)/na osebo
  • Taksi do letališča (6 km) = 46 THB (1,31 €)
  • Obrok v Burger King Don Mueang = 223 THB (6,34 €)
    • Big Whopper menu = 128 THB (3,64 €)
    • Medium Cheeseburger menu = 95 THB (2,70 €)
  • Taksi (Na Thorn Ferry Terminal - Bandara Resort, 16 km) = 576 THB (16,38 €)  
  • 2x Coca-Cola pri večerji = 74 THB (2,10 €)
  • Bandara Resort & Spa (informativno) 6x nočitev polpenzion = 552 € (276 €/na osebo)
  • Letalska karta plačana že pred odhodom na Tajsko (ceno glej pod skupni stroški).

Ni komentarjev:

Objavite komentar