torek, 28. april 2015

RAZISKOVANJE OTOKA (18. DAN)

Ko Samui je z površino 242 km2 tretji največji tajski otok. Še do poznega 20. stoletja je bil otok povsem izoliran, potovanje iz enega konca otoka na drugega pa je trajalo celoten dan. Šele v 70. letih so zgradili ceste, masovni turizem pa se je začel po letu 1990. Za razliko od kopenskega dela države je tu promet veliko bolj normalen in manj nevaren, zato sva sklenila, da bova za današnji dan najela skuterja in tako raziskala otok. 

Sončni vzhod v najinem resortu.

Po celotnem otoku, kot tudi v celotni državi, je možno praktično na vsakem vogalu najeti skuter. Midva sva malo prečekirala Lonely Planet in videla, da se eno podjetje za najem skuterjev nahaja v neposredni bližini. Veliko je govora o tem, da moraš pustiti svoj potni list v podjetju kot zagotovilo, da vrneš skuter nazaj. To je lahko precej nevarno, saj te potem lahko tudi izsiljujejo, ali med tem časom tudi kopirajo tvoj potni list in ga prodajo. V bolj zanesljivih podjetjih si zapišejo samo podatke iz potnega lista in to je to. Najem skuterjev je precej poceni, saj se cena za celotni dan nekje med 100 in 300 bahti, midva sva ju najela za 200. 

Podjetje za najem skuterjev
(najina sta črn in rdeč na zažetku).

Ceste so v dobrem stanju in praktično se ne moreš izgubiti, saj je vse dobro označeno. Najprej sva se podala na vhodni del otoka. Tukaj se nahaja ena izmed lepših plaž - Chaweng. Na poti sva se ustavila pri eni izmed največjih atrakcij otoka. To je tempelj Wat Phra Yai, ki se nahaja na majhnem otočku, ki je z večjim povezan z mostom. Največja znamenitost templja je velikanski kip Bude, ki je visok kar 12 metrov. V bližini se nahaja še en tempelj, kjer pa je velik kip boginje usmiljenja Guanyine. 

Veliki kip Bude v templju Wat Phra Yai.

Kip boginje usmiljenja Guanyine.

Končno sva prispela do Chawenga, kjer sva se ustavila za preostali del dopoldneva in v tem predelu imela tudi kosilo. 

Plaža Chaweng na vzhodu otoka.

Popoldne je sledila vožnja do predela Lamai. Tukaj je kar precej stvari za videti. Najprej sva se ustavila pri še enem templju - Wat Khunaram. Tukaj je na ogled najbolj znan mumificiran menih na svetu. To je menih Luong Pordaeng, ki je umrl daljnega leta 1973 in od takrat naprej je na ogled v sedečem položaju. 

Tempelj Wat Khunaram, kjer se nahaja menih.

Mumificiran menih Luong Pordaeng.
 
Za krajši čas sva se ustavila tudi na plaži Lamai, kjer se v bližini nahaja verjetno največja znamenitost otoka. To sta Hin Ta in Hin Yai, veliki skalnati formaciji, ki spominjata na moški in ženski spolni organ.

Vhod na plažo Lamai

Povsod na otoku so lepe peščene plaže.

Plaže so urejene in čiste.

Naravna atrakcija v skalnati formaciji.

Pogled na Hin Ta.

Ob koncu dneva sva se odpeljala na vrh razgledne točke Lad Koh, od koder je lep razgled na celotni otok. Čakala naju je samo še vrnitev skuterjev v podjetje in nato večerja ter uživanje na območju resorta. 

Pogled na razgledno točko Lad Koh.

Celotni stroški dneva = 1810 THB (51,27 €) oziroma 905 THB (25,64 €)/na osebo
  • Najem 2 skuterjev za celotni dan = 200 THB (5,67 €)/na osebo
  • Kosilo v Bondi Aussie Bar & Grill = 810 THB (22,94 €)
    • 1x Peri Peri Chicken Burger = 280 THB (7,93 €)
    • 1x The Bondi Burger = 290 THB (8,21 €)
    • 1x pivo VB Stubbie = 120 THB (3,40 €)
    • 1x pivo Brewers Pilsener = 120 THB (3,40 €)
  • Spominki = 600 THB (17,0 €) 
  • Celotni stroški bivanja plačani že pred odhodom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar