nedelja, 26. april 2015

NAJVIŠJI VRH NA TAJSKEM (13. DAN)

Oba sva nekakšna hribolazca in sva poleg Triglava bila še na nekaterih ostalih dvatisočakih v Evropi, zato sva se veselila današnjega dne, ko smo osvojili najvišji vrh na Tajskem - Doi Inthanon (2565 m), čeprav smo se do vrha pripeljali z kombijem. Imela sva tudi srečo, da sva bila šele v začetku deževne dobe, saj kasneje v letu razgledi praktično niso mogoči, zaradi goste megle.

Zemljevid narodnega parka Doi Inthanon.

Doi Inthanon je del istoimenskega narodnega parka, ki se nahaja dobrih 60 km od Chiang Maia. V parku živi 362 vrst ptic, zato velja za enega najboljših krajev za opazovanje teh živali. Pristonost človeka pa je vplivala na večje sesalce, kot so sloni, ki jih ni več mogoče najti na tem območju. Na vožnji proti vrhu smo se ustavili pri dveh slapovih - Mae Klang in Mae Ya, ki je z 250 m tudi najvišji slap na Tajskem. 

Slap Mae Kland, Doi Inthanon.

Slap Mae Yai, Doi Inthanon.

V bližini slapov se nahaja tudi Kraljevi Raziskovalni Center (Royal Project Research Station). Ustanovljen je bil leta 1979 z namenom, da bi gorska plemena podučili pridelovati pridelke, ki so navajeni hladnejšega podnebja, saj so pred ustanovitvijo gojili mak, za pridelavo opija. Za obiskovalce so odprte nasadi rož, rastlinjaki in center za vzrejo in raziskovanje rastlin. V bistvu je to nekakšen botanični vrt. 

Center je bil ustanovljen leta 1979.

V notranjosti enega izmed rastlinjakov.
Po krajši vožnji smo prispeli na sam vrh. Ponoči se tukaj temperatura lahko spusti tudi do -8°C, vendar tukaj nikoli ne pade sneg. To je predvsem zaradi bližine ekvatorja, ki pripomore tudi k višanju gozdne meje, zato je tukaj še čisto prava džungla. Najvišja dnevna temperatura doseže nekje 10°C-12°C. Na vrhu se nahajata dve stupi, ki so ju postavili v čast praznovanju 60. rojstnega dneva kralja in kraljice, leta 1987 in 1992. Od tukaj smo imeli tudi razgled na okoliške hribe in dolino. Na vrhu smo imeli tudi kosilo. 

Na vrhu Doi Inthanona.

Stupi, ki sta bila zgrajeni za 60. rojstni dan kraljevega para.

Pogled na okoliške hribove in dolino.

Popoldne smo se odpravili še na sprehajalno pot v bližini vrha, kjer smo tudi opazovali številne ptice. Na poti nazaj smo se mimogrede ustavili v vasici Karenov, ki je bila veliko bolj pristna kakor tista včeraj. V Chiang Mai smo se vrnili ob 17. uri. 

Pogled na gosto džunglo ob sprehajalni poti.

Kronasti šojar (Garrulax erytrochepalus).

Sprehajalna pot Ang Ka, Doi Inthanon.

Pritlikavi sokolčič (Microhierax caerulescens).

Gorska bambusova jerebica (Bambusicola fytchii).

Riževa polja gorskega plemena Karen.

Celotni stroški dneva = 333 THB (9,47 €) oziroma 166 THB (4,72 €)/na osebo
  • Spominki = 210 THB (5,97 €)
  • Večerja = 123 THB (3,50 €)
    • 1x Gaeng Hang Ley = 53 THB (1,51 €)
    • 1x Nam Prik Ong = 40 THB (1,14 €)
    • 2x Coca-Cola = 30 THB (0,85 €)
  • Izlet že v celoti plačan prejšnji dan.
  • Celotni stroški bivanja plačani na začetku.

Ni komentarjev:

Objavite komentar