petek, 20. marec 2015

TAJSKA - OSNOVNI PODATKI

Tajska je država, ki leži na Indokitajskem polotoku v JV Aziji. Po površini je 51. največja država na svetu (513.000 km2) in je velika približno kot Francija. Glavno mesto je Bangkok, ki ima več kot osem milijonov prebivalcev, celotna država pa jih ima okoli 66 milijonov, kar pomeni, da je 20. najštevilčnejša država na svetu. Večina prebivalcev je Tajcev, ki se delijo na štiri etične skupine: Centralni Tajci, Severovzhodni Tajci, Severni Tajci in Južni Tajci. Veliko Tajcev je kitajskega porekla. Poleg njih pa v deželi živijo še Malajski Tajci, Kmeri in različna gorska plemena, ki jih najdemo na SV Tajske (Karen, Lisu). Po verski pripadnosti je kar 95 % budistov, kar pomeni, da je Tajska najbolj budistična država na svetu. 

Zemljevid Tajske.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj66TKH3_xq4nzIn8eRWMBz0mgKlKzGdcWVwMpujhdB0haQoYOjCLpI7tHyXfdKG0N4Qsb7cVb2VNREYC2IG9ZBeLKc07LlmQSnRnW7KcDJ94NGlhaDimLJthiZgSfqDyxTCZRo2GDyTLI/s1600/Zajeta+slika12.PNG
Narodni park Ang Thong.


 PODNEBJE

Tajska ima tipično tropsko podnebje in zato ne pozna štirih letnih časov, pač pa mokro in suho sezono. Tudi ti dve sta v različnem obdobju leta na različnih območjih Tajske. Obstaja tudi tako imenovana vroča sezona, tik pred deževno, ko so temperature najvišje.

1. Mokra sezona (junij – oktober) je v tem času v večjem delu Tajske. To je čas monsunskega deževja, kar pomeni eno ali dve plohi na dan, včasih tudi več. Padavine so nepredvidljive in lahko se zgodi, da dežuje tudi več dni zaporedoma. Sam tega nisem izkusil. V petdnevnem bivanju v Bangkoku je samo prvo in zadnji dve noči močno padalo, pa še to po deseti uri zvečer. Primerno za obisk: Koh Samui (junij-september), Ko Tao (junij-september). Neprimerno za obisk Phuket, Ko Lanta, Ko Phi Phi, Koh Samui (oktober)

2. Vroča sezona (marec – maj) je čas najvišjih temperatur po večini Tajske in takrat se le – te lahko dvignejo vse do 40°C. Še posebej to velja za vse severne province Tajske, medtem ko so plaže in otoki na jugu v tem času zelo prijetni za obisk. Primerno za obisk: Phuket (marec), Ko Phi Phi (marec, april), Koh Samui (marec, april). Neprimerno za obisk: Ko Phi Phi (december)

3. Suha sezona (november – februar) je čas, ko je po večini Tajske najbolj stabilno podnebje glede padavin. To je tudi čas prijetnih temperatur, ki se gibljejo med 25 in 35°C podnevi. Na višjih nadmorskih višinah je lahko nekaj stopinj hladneje. Primerno za obisk: Phuket (od dec.), Ko Lanta (od dec.), Ko Phi Phi (januar, februar), Koh Samui (januar, februar). Neprimerno za obisk: Ko Phi Phi (november, december), Koh Samui (november, december)

Splošno gledano je vremensko najugodnejši čas za obisk Tajske suha sezona ter kakšen mesec pred njo in za njo. Za obisk plaž in otokov je primerno obdobje vse od oktobra do maja in tudi mokra sezona ima svoje pozitivne vremenske lastnosti. V Chiang Maiu so temperature nekoliko nižje in vlažnost je manjša

PRAZNIKI

Tajska ime veliko praznikov, ki so večinoma povezani z budizmom in kraljevino. Večina ne praznuje vseh razen bank, ki so zaprte praktično ob vsakem prazniku.
  • Wisakha Bucha (วิสาขบูชา) - (maj/junij) - praznik pade na polno luno v šestem mesecu po lunarnem koledarju, kar je običajno maja ali v začetku junija. Praznik obeležuje rojstvo, razsvetljenje in smrt Bude, kar se je vse zgodilo na isti dan v Budinem obdobju. To je najpomembnejši budistični praznik. Na ta dan Tajski budisti  zjutraj obiščejo templje, kjer se zahvalijo Budi za njegovo pomoč v preteklem letu, nato pa še poslušajo meniško pridigo. Po sončnem zahodu se začne tako imenovani Wian-Tian, to je tradicionalne prižiganje sveč, ki poteka po vsej deželi. Budisti prinesejo prižgane sveče, tri kadila in cvetove (po navadi cvetove lotusa) ter nato trikrat obhodijo glavno svetišče v smeri urinega kazalca in ob tem hkrati molijo.
  • Makha Bucha (มาฆบูชา) - (februar/marec) - praznik pade na polno luno v četrtem mesecu po lunarnem koledarju, kar je običajno v februarju ali v marcu. Na ta praznik se spomnijo 1250 ljudi, ki se je zbralo pred Budo in hkrati doživelo razsvetljenje. Budisti na ta dan prav tako obiščejo templje in trikrat obhodijo glavno svetišče v urnim kazalcu.
  • Asanha Bucha (อาสาฬหบูชา) - (julij) - praznik pade na polno luno v osmem mesecu po lunarnem koledarju. Ta dan obeležuje prvo Budino pridigo in prvega budističnega meniha. Številni budisti na Tajskem na ta praznik dajejo menihom hrano, templjem podarjajo različne donacije ter poslušajo pridige menihov. Po sončnem zahodu tako kot pri mnogih praznikih na Tajskem poteka prižiganje sveč (Wian-Tian), nato pa sledi trikratni obhod glavnega svetišča skupaj z svečami, kadili in cvetovi. Ta dan prav tako označuje začetek obdobja posta v budizmu (Vassa), kjer te sveče gorijo do konca tega obdobja.
  • Songkran (สงกรานต์) - (april) - verjetno najbolj znan praznik zunaj Tajske - Tajsko Novo Leto, ki poteka v aprilu (uradno od 13. do 15. aprila, vendar se datum spreminja v nekaterih krajih). Sprva je ta dan potekal tako, da so se Tajci odrešili grehov preteklega leta s tem, ko so umili kipe Bude. Danes pa je to največja borba z vodnimi pištolami na svetu, ki traja tri cele dneve. V tem času je možno praktično na vsakem vogalu kupiti vodno pištolo, domačini pa to izkoriščajo tako, da celo vodo zaračunavajo. Če se boste udeležili tega dogodka, zagotovo ne boste ostali suhi.
  • Loy Krathong (ลอยกระทง) - (november) - praznik pade na dvanajsti mesec v luninem koledarju. Takrat se ljudje odpravijo do rek, jezer in celo hotelskih bazenov, da bi splavili barčice narejene iz cvetov, sveč in bananinih listov, imenovane krathong. Te barčice so poklon v zahvalo boginji vode, ki daje ljudem življenje. Tajci prav tako menijo, da se s tem rešijo smole. Eno izmed njihovih izročil pa tudi pravi, če si nekaj zaželiš, ko položič barčico na vodo in le-ta odplava preden sveča ugasne, se ti bo želja uresničila.
  • Coronation Day - (5. maj) - praznik obeležuje kronanje trenutnega kralja leta 1950, čeprav je začel vladati že 9. junija 1946. S tem ni samo kralj z najdaljšim stažem v Tajski zgodovini, ampak je tudi kralj z najdaljšim stažem na svetu.  
  • Kraljičin rojstni dan in Materinski dan - (12. avgust) - praznujejo rojstni dan trenutne kraljce Sirikit. Praznik praznujejo enako kakor kraljevega, vendar manj pompozno.
  • Children's Day - (druga sobota v januarju) 
  • Kraljev rojstni dan - (5. december) - je dan državnosti na Tajskem. Povsod so obešene kraljeve zastave, ki so rumene barve, poleg tega so drevesa in hiše okrašene z lučkami, kakor pri nas v času Božiča.
VALUTA

Denarna valuta je tajski baht (1 € = 34,95 THB; 1 THB = 100 satang). Vrednosti bankovcev so: 20, 50, 100, 500 in 1000; vrednosti kovancev pa: 1, 5, 25 in 50 satangov ter 1, 2, 5 in 10 bahtov.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnapA69VFAQTft3IIJe4UMqr50GZA41T9cap5jC193PhYIrUqNDSKXb9JNDgL7_Fxxl0j26diJpFomJwLjP7AOLpeUcQzFC8dF9p7rAQcV106zNbiwKHSjOrX5FraI2sRG5CDFdLuFNRU/s1600/bahti.PNG
Tajski baht.

Vsekakor priporočam, da jemljete s sabo čim manj denarja in dvigujete čim več z navadno maestro kartico. Uporaba maestro kartice je najbolj poceni in najbolj varen način dvigovanja denarja. Pri dvigu z maestro (BA) kartico moraš računat na dve proviziji: prva je fiksna 150 THB (dobre 3 EUR), ki si jo zaračuna banka lastnica bankomata, druga pa je provizija tvoje banke, lastnice kartice, ta pa je odvisna od bančne tarife in od zneska dviga (običajno minimalno 1.7 EUR).. Divgne se pa lahko tako količino denarja, kot jo lahko dvignete doma. Večina bankomatov omogoča dvig z maestro kartico, samo glejte znak maestro ali cirrus na bankomatu. Tudi če bi vam kdo okradel kartico ali bi jo zgubili, vam je ne morejo uporabit. Izogibajte se dvigov s kreditnimi karticami, saj je minimalna provizija 10 € in se povečuje z višino dviga. Kreditno kartico uporabljajte samo v nujnih primerih ali pa pri plačevanju storitev, pa še tam vam bodo zaračunali dodatnih 3-4 %. Za tiste, ki se boste odločili za gotovino je najboljša menjava v kioskih FOREX (FOreign EXchange), ki so tudi najpogostejši in brez provizije, na elektronski tabli pa lahko dnevno spremljate vrednost valut. Prav tako lahko brez provizije menjate tudi na letališču Suvarnabhumi. Kioske najdete takoj za kontrolo potnih listov, pri prevzemu prtljage. Sam sem menjal pri TMB (Thai Military Bank), ki je imela 3-4 % nižjo menjalno tarifo, vendar so jo oktobra 2014 zaprli.

VARNOST

Po vsej državi se pojavljajo takšne in drugačne goljufije. Največ jih je v Bangkoku. Najpogostejša pa je ta, da pred vhodom v glavne znamenitosti, kot je na primer kraljeva palača, stojijo ljudje, ki ti rečejo, da je palača zaprta zaradi Budinega dneva ali zaradi prenove. Potem ti svetuje, da greš s tuk-tukom nekam drugam in posledično pristaneš v kakšni draguljarni. Več o tem in tudi o drugih goljufijah si preberite na http://www.bangkokscams.com/

VIZA

Za turistično bivanje do 30 dni vizum ni potreben, če v Tajsko pridete z busom ali vlakom pa dovoljeno bivanje le 14 dni.

ZDRAVJE

Obveznih cepljenj za Tajsko ni, obstaja pa na nekaterih področjih nevarnosti malarije, predvsem na območju Zlatega trikotnika. Na potovanje vzemite repelente in osnovno potovalno lekarno. Lekarne na Tajskem najdemo praktično na vsakem vogalu, v njih pa so tudi zdravila, ki jih najdemo pri nas po veliko nižji. Za tiste, ki imajo pogoste krče v mišicah ali pa jih bolijo noge po dolgotrajni hoji, priporočam tigrovo mast (ni narejena iz tigra), ki lajša bolečine.

Pijte veliko vode, saj je zelo vlažno in tudi vroče.

Ni komentarjev:

Objavite komentar