ponedeljek, 30. marec 2015

RAZISKOVANJE BANGKOKA (2. DAN)

Vstala sva dokaj zgodaj in si v hostlu privoščila zajtrk. Približni načrt sva si naredila že pred samim odhodom. V prvem dnevu si naj bi ogledala največje znamenitosti v Bangkoku in to so trije glavni templji v državi. Odločila sva se, da se bova odpravila kar peš, kljub temu, da je bilo že navsezgodaj zelo vlažno tudi vroče.

Durian na stojnici v bližini Kraljeve palače.


Po približno dvajsetih minutah sva najprej prišla do manjšega templja, ki je pravzaprav molilnica (Lak Mueang), kjer se tudi dobro vidi celoten kompleks kraljeve palače. Od tam sva nato šla do vhoda v kraljevo palačo, kjer se nahaja tudi Wat Phra Kaew ali Tempelj Smaragdnega Bude. Sprva se je potrebno sprehoditi po zunanjem dvorišču, da prideš do vhoda v tempelj. Najprej sva morala kupiti vstopnici, v ceni katere pa je vključena vstopnina še v nekatere druge kraljeve palače in templje. Odločila sva se, da si za 100 bahtov sposodiva vodič. Možnost je tudi brezplačnega ogleda templja, vendar je prvi šele ob 10. uri, ko je že precej gneče. Midva sva bila pred vhodom že ob 8:15 pa je bila že kar precejšnja vrsta, čeprav se tempelj odpre šele ob 8:30. 

Wat Phra Kaew ali Tempelj Smaragdne Bude.

Pogled iz zunanjega dvorišča.

Čakalna vrsta že pred samim odprtjem.

Ločena vhoda za Tajce in tujce

Pravila oblačenja v templjih


Ogledala sva si celotni tempelj, ki od zunaj ne zgleda tako velik, kaj šele tako zapleten. Takoj, ko vstopiva skozi vrata v tempelj zagledava dva velika demona (Yaksha), ki varujeta vhod v tempelj. Na zidovih templja so poslikani motivi iz zgodovine Tajske, kot tudi mitološki motivi. Največjo znamenitost, Smaragdni Buda, pa si je bilo mogoče ogledati samo od zunaj. Vhod v to stavbo je mogoč samo enkrat na leto, in sicer 6. aprila. Poleg tega so po celotnem templju postavljeni različni kipi. Veliko je slonov, ki ponazarjajo neodvisnost in moč. Na spodnjih delih stene glavnega svetišča so Garude. Povsod so stupe, ki so vseh različnih velikosti. Zanimiva pa je tudi maketa Angkor Wata, katerega je Siam nekoč želel preseliti iz Kambodže v Tajsko, vendar jim ta podvig ni uspel, zato so postavili maketo tega templja. 


Mitološke poslikave na steni.

Wat Phra Kaew (na levi vidna Yaksha).

Stupe so narejene iz čistega zlata.

Knjižnica (Phra Mondop)

Številne zgradbe v templju.

Glavno svetišče, kjer se nahaja Smaragdni Buda.

Božja bitja, ki varujejo stupe.

Garude, ki varujejo glavno svetišče.

Kraljeva palača.

Nato sva se odpravila do Wat Pho-ja, ki se nahaja v bližini kraljeve palače. najstarejšega templja, ki so ga gradili kralji za potrebe izobraževanja. V njem je bila prva univerza v deželi. Vstopnina za ta tempelj je precej nižja, samo 100 bahtov. Možno si je tudi najeti vodiči, k stane nekje med 200 in 400 bahti, odvisno od števila ljudi ter o sposobnosti pogajanja. Midva sva se odločila za ogled brez vodiča. V templju se nahaja tudi prva šola tajske masaže, ki se jo je mogoče tudi udeležiti. Bilo je že okoli poldneva in sonce je bilo že precej močno tako, da je že kratkotrajna hoja od tam kjer pustiš čevlje do posameznega templja precej boleča. Glavna zanimivost v templju je 43 m dolg in 15 m visok ležeči Buda, ki počiva v nirvani, ki je v živo res ogromen. Zraven Bude se nahaja 108 bronastih skled, kjer vržeš kovanec v zameno za srečo.

Glavni vhod v Wat Pho.

Glavno svetišče, kjer se nahaja ležeči Buda.

Kip je dolg 43m in visok 15 m.

Nekaj izmed 108 bronastih skled.

Ležeči Buda, ki počiva v nirvani.

V templju je 400 kipov Bude.

Za kosilo sva se odločila, da se odpraviva na bližnjo tržnico, ki se nahaja ob reki. Našla sva majhno restavracijo, ki jo vodi starejša Tajka, z presenetljivo dobro angleščino. Za smešno nizko ceno sva se najedla, vendar je dobro, da malo pustiš, saj drugače mislijo, da ni bila dovolj velika porcija in jih s tem užališ.

Pad thai z rakci.

Na koncu tržnice sva našla ladjice s katerimi se je možno peljati po kanalih. Po pogajanju za ceno smo se zmenili za 1 uro 500 bahtov. Voznik ladjice je bil študent, ki je zelo dobro govoril angleško in je tudi dobro poznal okolico. Ko smo se vozili so bile povsod okrog nas celotna naselja, ki so postavljena na kolih. Voda je tukaj zelo umazana, vendar se otroci vseeno kopajo. Med plovbo smo videli tudi ogromnega varana. Ustavili smo se pri njegovih sorodnikih, ki so nam dali cel hlebec kruha, da nahraniva some. Takoj, ko sva začela metati kruh v vodo se je začela bitka za vsak kos. Sploh si nisem predstavljal, da v tej reki živijo tako velike ribe. Zmenili smo se, da naju odloži na začetnem mestu. Tam se nahaja tudi postaja za rečne ladjice, Tha Thien. Za nekaj bahtov sva se odpeljala preko reke do Wat Aruna.

Ladjica za prevoz po kanalih.

Pasasti varan (Varanus salvator).

Celotno življenje stoji na kolih.

Hranjenje somov.

Naselje na vodi.

Otroka, ki se igrata v reki.

Pogled na Wat Arun iz sosednjega brega.

Za konec sva si pustila ogled templja Wat Arun oziroma tempelj Jutranje zore. Preden so začeli graditi nebotičnike, je ta tempelj veljal za največjo zgradbo v Bangkoku. Pri vhodu se nahaja kip kralja Taksina, ki je preimenoval Wat Chaeng v sedanje ime templja. Za sprehod v okoliškem parku ni vstopnine, za dostop do samega templja in možnosti za vzpon po stopnicah pa je potrebno plačati. Za vzpon je potrebno imeti kar precej moči. Poleg tega, da je v Bangkoku zelo vroče in vlažno so tukaj stopnice zelo strme. To predvsem zato, ker je tempelj posvečen hindujskemu bogu Arunu. Vzpon na sam vrh se definitivno splača, ker imaš razgled praktično na celoten Bangkok.

Glavni vhod v Wat Arun.

Wat Arun ali tempelj Jutranje zore.

Tempelj je okrašen z barvito keramiko.

Reka Chao Phraya.

Ponovno se vračava čez reko in skozi tržnico do glavne ceste, kjer bi se z taksijem vrnila v hostel. Na sredi tržnice pa sva zagledala stojnico, kjer je prodajalka prodajala pečene žuželke. Te sva sicer že videla na Khao Sanu, vendar tam so bistveno dražje, pa še za slikanje moraš plačati. Tukaj pa sva lahko zastonj poslikala in le za nekaj bahtov poskusila čričke, termite ter bambusove črve.


Žuželke na tržnici.
Sončni mrak pred najinim povratkom v hostel.

Po prihodu v hostel sva se najprej osvežila, nato pa se še malo sprehodila po Khao San. Tam najdeš praktično vse kar si želiš. Poleg nešteto gostišč, hostlov in hotelov ter nešteto barov imajo tukaj svoje restavracije tudi najbolj znane verige hitre hrane - Burger King in McDonald's. Tukaj tudi prodajajo žuželke, vendar so bistveno dražje, pa še kakovost je vprašljiva. Po želji si lahko narediš študentske izkaznice, prepustnice za novinarje, diplome, itd. Lahko greš tudi na kakšno masažo. Na ulici pa se nahaja veliko turističnih agencij. Večina je dobrih, nekatere pa so samo prevara tako, da se prej vseeno pozanimajte o agenciji. Srečala sva celo še dva Slovenca in skupaj šli na pivo. Odločili smo se, da bomo jutri skupaj odšli na izlet v Kanchanaburi in okolico. Organiziran izlet smo rezervirali pri turistični agenciji Canary Travel, ki se nahaja nasproti hostla in za katerega sem pred odhodom slišal same pozitivne ocene. Danes na srečo ni deževalo tako, da sva lahko večer preživela na terasi hostla.

Različne pijače v Bangkoku.

Celotni stroški dneva = 4075 THB (115,91 €) oziroma 2037 THB (57,94 €)/na osebo
  • Vstopnina za Wat Phra Kaew + avdio guide za 2 uri = 500 THB + 200 THB (19,78 €)/na osebo
  • Vstopnina za Wat Pho = 100 THB (2,83 €)/na osebo
  • Obrok za dve osebi v preprosti restavraciji = 125 THB (3,53 €)
  • Khlong tour za dve osebi = 500 THB (14,13 €)
  • Povratna karta za Chao Phraya Express Boat (Tha Tien-Wat Arun) = 6 THB (0,17 €)/na osebo
  • Vstopnina za Wat Arun = 50 THB (1,41 €)/na osebo
  • 1 vrečka z bambusovimi črvi, črički in termiti = 20 THB (0,57 €)
  • Taksi do hostla (Tha Tian Market-Khao San Road = 2,6 km) = 43 THB (1,22 €)
  • 1x Pivo Tiger 0,33 l40 THB (1,13 €)
  • 1x pivo Chang 0,33 l = 35 THB (0,99 €)
  • Plačan izlet Damnoen Saduak-Tempelj Tigrov-Kanchanaburi = 800 THB (22,61 €)/na osebo 
    Celotni stroški bivanja plačani na začetku.

Ni komentarjev:

Objavite komentar