torek, 28. april 2015

ZADNJI DAN V BANGKOKU IN VRNITEV DOMOV (22. DAN)

Še zadnji dan na Tajskem. Imela sva še celoten dan, saj sva imela let šele ob 00:30 uri naslednji dan. Po zajtrku sva se odjavila iz hotela in pustila najini pritljagi varno shranjeni. Danes sva dan izkoristila za obisk tržnice in ogromnih nakupovalmih središč. 

Zemljevid predela Siam Square.

Najprej sva se z BTS Sky Train odpeljala do tržnice, ki je odprta samo med vikendi - Chatuchak. To je v večini pokrita tržnica, vmes pa so ulice. Površina je ogromna, za lažjo predstavo: 8000 stojnic je razdeljenih v 27 predelov, katera skupna površina je enaka 5-kratni velikosti BTC-ja v Ljubljani. Notri se najde vse od spominkov, živali, hrane, oblek, itd. Tukaj sva kupila tudi večino spominkov iz Bangkoka, saj se da precej enostavno barantati za ceno. Orientacija praktično poteka samo po velikem stolpu z uro, ki je na sredini tržnice. Najbolje je hoditi samo naravnost, ker se je zelo lahko izgubiti. Midva sva sprva hodila samo naravnost, vendar kmalu kaj vidiš in zaviješ in nato še enkrat in tako sva se skoraj izgubila, če si jaz ne bi zapomnil enega reklamnega panoja od Pepsija. Tukaj prodajajo tudi veliko ponaredkov ur, ki so zelo kvalitetni. Tako sem si tudi jaz kupil ponaredek Rolexa, ki še vedno gladko dela. 

Ena izmed ulic med stojnicami.

Na Chatuchak tržnici najdeš kar hočeš.


Za nazaj grede sva se ustavila v predelu Siam. Tukaj se nahajajo tri največja nakupovalna središča v Bangkoku: Siam Paragon, Siam Discovery in MBK Center. Midva sva bila samo v prvem. Siam Paragon je eden izmed največjih nakupovalnih središč na svetu. Takoj, ko vstopiš moraš iti skozi varnostni pregled. Prva dva nadstropja sestavlja tako imenovani ''Food Court''. Videla sva korejsko, japonske, kitajske, tajske, italijanske in precej drugih restavracij kot praktično vse znane verige hitre hrane na svetu. Pred vsako restavracijo imajo meni in zraven predstavljeno hrano, ki je sicer umetna, vendar izgleda zelo realistično. V tem delu sva imela tudi kosilo. Jedla sva na predelu, kjer deluje po sistemu kuponov. Hrana je malo dražja kot v preostalem Bangkoku, vendar še vedno odlična. Za en kupon si lahko vzameš eno juho, dve glavni jedi in dve sladici. Tako, da obstaja kar velika možnost, da ne zmoreš vsega pojesti, ker so porcije kar velike.


Vhod v Siam Paragon

Nešteto tekočih stopnic.

Moja glavna jed - Guay Chap.

Nato sva se podala v klet, kjer se nahaja Siam Ocean World. Akvarij je največji v JZ Aziji (vzet iz tega je Singapur) in 4. največji v celotni Aziji. Razdeljen je na 14 delov. Med najbolj zanimivimi je orjaški akvarij, kjer je celotni koralni greben in številni morski psi, skozenj pa vodi 80 m dolg tunel. V akvariju se nahaja tudi kolonija pingvinov, vidre in številne druge vrste. Zaradi zelo temnih prostorov in prepovedi uporabe bliskavice žal nisem mogel slikati veliko kakovostnih slik.

Največji rak na svetu (Japanese spider crab).

Sprehod skozi tunel.

Poleg akvarija so med zanimivejšimi stvarmi tudi višja nadstropja, kjer imajo razstavne salone številne luksuzne znamke avtomobilov, kot so na primer Lamborghini, Aston Martin, Maserati in drugi. Zunaj se je že zmračilo, zato sva se odločila, da greva nazaj proti hotelu, kjer sva se odpočila nato pa se z hitro železnico odpeljala proti letališču, kjer sva imela še dovolj časa za celoten postopek skozi carino.

Razstavni salon Maseratija.

Pogled na velikansko nakupovalno središče.

Celotno potovanje je bilo neverjetno, kot je bilo tudi neverjetno kako srečo sva imela z vremenom. Pred samim odhodom sva bila malo skeptična kako bova najin načrt izpeljala. Sploh glede na to, da sva prvič potovala sama na tako oddaljeno destinacijo, vendar nama je uspelo, brez kakršnih koli zapletov ali nezgod. 

Celotni stroški dneva = 3535 THB (100,13 €) oziroma 1767 THB (50,05 €)/na osebo
  • Celodnevna karta za BTS Sky Train = 130 THB (3,68 €)/na osebo
  • Spominki na Chatuchak tržnici = 620 THB (17,56 €)
  • Ponaredek ure Rolex = 175 THB (4,96 €)
  • 2 kupona za kosilo = 250 THB (7,08 €)/na kupon
  • Vstopnina v Siam Ocean World = 900 THB (25,49 €)/na osebo
  • 2 tokena za Airport Express Link = 180 THB (5,10 €)

SLOVO OD OTOKA IN NA NAJVIŠJI NEBOTIČNIK NA TAJSKEM (21. DAN)

Že pred samim odhodom na Tajsko sva se odločila, da ne bova v obe smeri šla s katamaranom, ker bi izgubila preveč časa. Tako sva nazaj v Bangkok letela z letalsko družbo Bangkok Airways iz letališča na otoku do glavnega letališča v Bangkoku -  Suvarnabhumi. Let imava ob 9:30. Letališče na otoku je oddaljeno manj kot 10 km, zato je pot do njega zelo hitra in še zadnjič gledava okolico, preden se posloviva od tega rajskega otoka. 

Letališče na otoku Ko Samui.

Odprto je bilo leta 1989.

Osrednji del terminala letališča.


Na letališče Suvarnabhumi priletimo ob 10:35. Bila sva na domačem letu, zato sva takoj že na glavnem terminalu, kjer poiščeva hitro železnico (Sky Train), ki se nahaja v pritličju. Z hitro železnico, ki doseže 160 km/h se za 90 bahtov odpeljeva do končne postaje Makkasan, kjer prideva v 15 minutah. Tokrat sva bivala v hotelu Ecotel, ki se nahaja v predelu Pratunam. Okolica je precej bolj drugačna od tiste v Khao San Roadu. V bližini imava tudi trgovino 7-Eleven. Namestiva se v hotel in se nato podava na ulico. (Hotel sva prav tako rezervirala že doma)

Letališče Suvarnabhumi v Bangkoku.

Hitra železnica, ki doseže 160 km/h.

Lokacija hotela Ecotel.

Sprehodila sva se tudi ob večji ulici New Petchburi Road, kjer se nahajajo številna velika nakupovalna središča, vendar v primerjavi s tistimi, ki sva jih videla naslednji dan so precej manjša. Med najbolj znanimi je Pantip Plaza, kjer prodajajo samo elektronske zadeve. Vmes je tudi deževalo, vendar v Bangkoku po dežju hitro posije sonce. Bila sva tudi v 7. največjem nakupovalnem središču na svetu - Central World. V njem je na sedmih nadstropjih več kot 500 trgovin in več kot 30 restavracij.

Ulica v Bangkoku po dežju.

V okolici se nahaja precej nakupovalnih središč.

Central World, 7. največje nakupovalno središče.

Popoldne sva se podala do najvišje stavbe v Bangkoku. To je Baiyoke Tower II, ki je z 304 m hkrati tudi najvišji hotel v JV Aziji in 7. na svetu kot zgradba, ki ima samo hotelsko funkcijo. Nemško avtomobilsko podjetje BMW je porabilo kar precej denarja za reklamiranje njihovih avtomobilov na pročelju nebotičnika. Do nje je kar zapleteno priti, ker moraš neprestano delati ovinke, hoditi skozi pokrite tržnice, na koncu pa še čez most nad gostim prometom. Na srečo sva ga zaradi velikosti vedno videla tako, da se nisva izgubila. Ko prideš do vznožja nebotičnika je najprej potrebno poiskati, kje prodajajo karto za razgledno ploščad. To je bilo težje kot se sliši, saj sva prvič, ko sva šla mimo spregledala. Razgledna ploščad je na 77. nadstropju, do koder pa pelje dokaj hitro dvigalo. Od tukaj se vidi celotni Bangkok, vse pa je tudi dobro označeno, da veš, kaj gledaš. Bila sva sredi popoldneva in sva počakala, da se zmrači in narediva še nekaj nočnih fotografij. 

Most čez gost promet.

Baiyoke Tower II z 304 metri.

Mrak nad milijonskim Bangkokom.

Nočna slika (združena iz treh slik).

Vrneva se do hotela, kjer si privoščiva večerjo v hotelski restavraciji preden greva zadnjič spat na Tajskem.

Celotni stroški dneva = 1835 THB (51,98 €) oziroma 917 THB (25,98 €)/na osebo
  • Taksi (Bandara Resort - Ko Samui Airport; 6,5 km) = 315 THB (8,92 €)
  • 2 tokena za Airport Express Link = 180 THB (5,10 €)
  • Kosilo v Central World za dve osebi = 280 THB (7,93 €)
  • Vstopnina za Baiyoke Tower II = 200 THB (5,67 €)/na osebo
  • Spominki = 320 THB (9,06 €)
  • Večerja v Cafe d'Elite za dve osebi = 340 THB  (9,63 €)
  • Celotni stroški bivanja plačani že pred odhodom.

POLEŽAVANJE NA PLAŽI 2. DEL (19. IN 20. DAN)

V prihodnjih dveh dnevih si nisva ogledala ničesar, ampak samo poležavala na plaži. Edina stvar, ki sva jo raziskovala v tem času so neštete restavracije, bari in diskoteke. Restavracij je res nešteto in to zelo dobrih in kakovostnih, kar se pozna tudi na ceni. Najde pa se vse od tradicionalne tajske hrane do italijanskih restavarcij, zaradi bližine je ogromno avstralskih pubov, ki ponujajo odlične hamburgerje in meso. Diskoteke so prav tako zelo dobre. Precej večje so od tistih v Ljubljani in se po mojem mnenju lahko enostavno primerjajo z tistimi v Phuketu ali tistih, ki sem jih obiskal v Londonu. Zadnji dan sva preživela na igrišču za golf Bophut, ki velja za eno izmed lepših na Tajskem.

Igrišče za golf Bophut.

Zunanjost Bandara Resort & Spa
(http://www.bandarasamui.com).

Primer sobe, karkšno sva imela tudi midva
(http://www.bandarasamui.com).

Restavracija Leevadee v resortu
(http://www.bandarasamui.com).

Celotni stroški dveh dni = 4450 THB (126,05 €) oziroma 2225 THB (63,03 €)/na osebo
  • Cena kosil v 19. in 20. dnevu = 1450 THB (41,07 €)
  • Celodnevni golf v Bophutu = 1500 THB (42,49 €)/na osebo
  • Celotni stroški bivanja plačani že pred odhodom.

RAZISKOVANJE OTOKA (18. DAN)

Ko Samui je z površino 242 km2 tretji največji tajski otok. Še do poznega 20. stoletja je bil otok povsem izoliran, potovanje iz enega konca otoka na drugega pa je trajalo celoten dan. Šele v 70. letih so zgradili ceste, masovni turizem pa se je začel po letu 1990. Za razliko od kopenskega dela države je tu promet veliko bolj normalen in manj nevaren, zato sva sklenila, da bova za današnji dan najela skuterja in tako raziskala otok. 

Sončni vzhod v najinem resortu.

Po celotnem otoku, kot tudi v celotni državi, je možno praktično na vsakem vogalu najeti skuter. Midva sva malo prečekirala Lonely Planet in videla, da se eno podjetje za najem skuterjev nahaja v neposredni bližini. Veliko je govora o tem, da moraš pustiti svoj potni list v podjetju kot zagotovilo, da vrneš skuter nazaj. To je lahko precej nevarno, saj te potem lahko tudi izsiljujejo, ali med tem časom tudi kopirajo tvoj potni list in ga prodajo. V bolj zanesljivih podjetjih si zapišejo samo podatke iz potnega lista in to je to. Najem skuterjev je precej poceni, saj se cena za celotni dan nekje med 100 in 300 bahti, midva sva ju najela za 200. 

Podjetje za najem skuterjev
(najina sta črn in rdeč na zažetku).

Ceste so v dobrem stanju in praktično se ne moreš izgubiti, saj je vse dobro označeno. Najprej sva se podala na vhodni del otoka. Tukaj se nahaja ena izmed lepših plaž - Chaweng. Na poti sva se ustavila pri eni izmed največjih atrakcij otoka. To je tempelj Wat Phra Yai, ki se nahaja na majhnem otočku, ki je z večjim povezan z mostom. Največja znamenitost templja je velikanski kip Bude, ki je visok kar 12 metrov. V bližini se nahaja še en tempelj, kjer pa je velik kip boginje usmiljenja Guanyine. 

Veliki kip Bude v templju Wat Phra Yai.

Kip boginje usmiljenja Guanyine.

Končno sva prispela do Chawenga, kjer sva se ustavila za preostali del dopoldneva in v tem predelu imela tudi kosilo. 

Plaža Chaweng na vzhodu otoka.

Popoldne je sledila vožnja do predela Lamai. Tukaj je kar precej stvari za videti. Najprej sva se ustavila pri še enem templju - Wat Khunaram. Tukaj je na ogled najbolj znan mumificiran menih na svetu. To je menih Luong Pordaeng, ki je umrl daljnega leta 1973 in od takrat naprej je na ogled v sedečem položaju. 

Tempelj Wat Khunaram, kjer se nahaja menih.

Mumificiran menih Luong Pordaeng.
 
Za krajši čas sva se ustavila tudi na plaži Lamai, kjer se v bližini nahaja verjetno največja znamenitost otoka. To sta Hin Ta in Hin Yai, veliki skalnati formaciji, ki spominjata na moški in ženski spolni organ.

Vhod na plažo Lamai

Povsod na otoku so lepe peščene plaže.

Plaže so urejene in čiste.

Naravna atrakcija v skalnati formaciji.

Pogled na Hin Ta.

Ob koncu dneva sva se odpeljala na vrh razgledne točke Lad Koh, od koder je lep razgled na celotni otok. Čakala naju je samo še vrnitev skuterjev v podjetje in nato večerja ter uživanje na območju resorta. 

Pogled na razgledno točko Lad Koh.

Celotni stroški dneva = 1810 THB (51,27 €) oziroma 905 THB (25,64 €)/na osebo
  • Najem 2 skuterjev za celotni dan = 200 THB (5,67 €)/na osebo
  • Kosilo v Bondi Aussie Bar & Grill = 810 THB (22,94 €)
    • 1x Peri Peri Chicken Burger = 280 THB (7,93 €)
    • 1x The Bondi Burger = 290 THB (8,21 €)
    • 1x pivo VB Stubbie = 120 THB (3,40 €)
    • 1x pivo Brewers Pilsener = 120 THB (3,40 €)
  • Spominki = 600 THB (17,0 €) 
  • Celotni stroški bivanja plačani že pred odhodom.

ponedeljek, 27. april 2015

NARODNI PARK ANG THONG (17. DAN)

Ang Thong v tajskem jeziku pomeni skleda zlata. To zlato je razpršeno med 42 otoki, ki sestavljajo narodni park Ang Thong. Njegova površina znaša 102 km2, od tega pa je samo 18 km2 kopnega. Do eno uro oddaljenega arhipelaga nas je odpeljal katamaran, kjer smo imeli tudi zgodnjo malico in se tudi malo naokoli zapeljali.

Zemljevid otokov na vzhodu.

Na začetku sva imela dve možnosti na zbiro. Prva je bilo snorkljanje, ki pa takoj odpade, ker še nimava izpita za potapljanje. Druga možnost pa je bilo kajakanje okoli številnih otočkov, ki so različno veliki in različnih oblik. S kajakom smo se podali tudi do otočka Sam Sow, kjer smo se zapeljali kar skozi jamo na drugo stran. Po končani aktivnosti smo imeli na katamaranu samopostrežno kosilo.

Do narodnega parka je ena ura s katamaranom.

Najprej smo šli s kajakom.

Sledila je vožnja do otoka Ko Wua Talap, kjer se nahaja tudi sedež narodnega parka. Otok pa je najbolj znan po razgledni točki od koder se ob lepem vremenu vidi celoten arhipelag. 

Pogled z razgledne točke na arhipelah Ang Thong.

Zadnja postojanka izleta je bil otok Ko Mae Ko, kjer se nahaja smaragno jezero, ki je s podvodnim tunelom povezan z jamo. Do jezera je 40 minutna hoja po strmih stopnicah skozi gosto džunglo. Čeprav je kopenski del narodnega parka relativno majhen, najdemo kar precej živalskih vrst, med drugim smo videli tudi vrsto langurja, ki ga na Tajskem najdemo samo v dveh narodnih parkih, ki se nahajata na skrajnem jugu države. 

Očalasti langur (Trachypithecus obscurus).

Smaragno jezero na otoku Ko Mae Ko.

Bela peščena plaža v narodnem parku

Celotni stroški dneva = 225 THB (6,40 €) oziroma 112 THB (3,19 €)/na osebo
  • Spominki = 225 THB (6,40 €)
  • Izlet že v celoti plačan prejšnji dan.
  • Celotni stroški bivanja plačani že pred odhodom. 

POLEŽAVANJE NA PLAŽI (16. DAN)

Enkrat za spremembo nisva zgodaj vstala, saj nisva imela za danes nič v načrtu. V miru sva šla na zajtrk, kjer je bilo tako kot sinoči spet ogromno izbire. Odločila sva se, da bova najprej malo poležavala na plaži in nato videla kako naprej. 

Plaža malo naprej od resorta.

Bandara Resort & Spa se nahaja na severnem delu otoku, na predelu Bophut, kjer je tudi istoimenska plaža. Na kosila sva največkrat hodila v najbližjo vasico Fisherman village, ki je nekakšna manjša turistična vasica, polna z restavracijami, bari in turističnimi agencijami. Na 700 metrih glavne ulice je 30 barov in restavracij. Malo sva pogledala tudi celodnevne izlete in videla ponudbo za celodnevni ogled narodnega parka Ang Thon, zato sva se odločila, da greva naslednji dan tja.

Bazen v resortu (http://www.bandarasamui.com)

Recepcija resorta (http://www.bandarasamui.com).

Bandara Resort & Spa (http://www.bandarasamui.com).

Plaža resorta (http://www.bandarasamui.com).
Celotni stroški dneva = 5300 THB (150,76 €) oziroma 2650 THB (75,38 €)/na osebo
  • Kosilo v The Shack Bar & Grill = 1100 THB (31,29 €)
    • 1x The Shack Ribs (z pomfrijem in solato) = 600 THB (17,07 €)
    • 1x Grilled chicken wings (z pomfrijem in solato) = 400 THB (11,38 €)
    • 2x pivo Chang = 100 THB (2,84 €)
  • Rezerviran in plačan celodnevni izlet Ang Thong = 2100 THB (59,73 €)/na osebo
  • Celotni stroški bivanja plačani že pred odhodom.